Ukus Tradicije - TOPTANICA
Ovo je jedan od najlepshi tradicionalni ukus koj vekovima se sprema u Makedoniju!!!
Sigurno i na druge mesta na Balkanu, al svakako svaka zemja e poznata po nesto specificno!
Za ovaj dorucek/rucak/vecera ko kako bi hteo potrebno je samo nekoliko stvari, brashno, zejtin, voda, kvasac, so, sta bi se reklo svi sastojke imas u kuci!
Sastojci:
1kg brashna tip 400 (ja koristim i vishe od pola obicno a ostalo kukuruzno)
500ml vrela voda
50ml zejtin
1 mala kashika so
kvasac, soda bikarbona il prashak za pecivo (ko sta voli moze da stavi)
1 margarin
Stavis sve suve sastojke u posude, promeshas i stavis zejtin. Onda sve to polijes za vrelom skuhanom vodov i meshas za drvenom kasicom. Kad dobro promeshas ostavis da se ohladi (sigurno oko 10min).
Onda sve to stavish na radnju povrshinu pobrashnetu i pocnes da radis testo, mozda ce da ima potreba od jos brashna, bitno je da se ne lepi na ruku testo. Kad sve to uradis pocnes da delis testo na 10-12 loptice (za pocetak mozes i manje).
Pocnes da razvijas jednom po jednom i slagas jedna na druga, a izmegju promazes sa utopjen margarin.
Kad sve to uradis (zadnja se ne maze) onda sve zajedno razvleces jedna velika kora velicina pleh za pecenje. Stavis u pleh i odozgo namzases sa margarinom. Onda stavis da se pece. Pecem na 200* sigurno oko 20 min, onda izvadim i sa dve viljuske razdvoim kako na slikama. Za to treba malo strpljenje :)
Dok sve to cepas, na strane pregoris margarin (od onaj sta je ostao) i polie toptanicu i lepo to promeshas i onda vratis u spored sigurno jos oko 20 min, al na tishe da bi se jos malo zapeklo testo.
Svremenom na vreme otvoris i promeshas.
Kad je sve to gotovo izvadis i odozgo stavis neku krpu i da se malo odmori.
Sluzi se sa kiselom mleko il jogurta.
PS. za svaki pocetnik : mozes da razvlaces na dva puta, ako ti je teskom od jednom sve zajedno... bitno je da se proba, pa sledeci put bices hrabrija:D
Ko proba nek pishe, ukus je takav sta bi ga zeleli cesto da ga ukusite!!!
Comments
Post a Comment