P E K A R S K E K I F L I C E
Ove kiflice su poput zaraza, ukratko za 10 gosti sprema sa 2kg brashna... pa to je mnogo!
Kao i sve domacinke tako i jas sprema uglavno iste stvari za neko deshavanje, megju koji su u i ove kiflice. Ja navikla da ih radi vrlo cesto i vrlo lako, mada i sve sto kuvam to itako radim.
Sastojci :
1kg brasho TIP 400
500 ml mleko
1 kvasac
3 kashike shecer
1 kasika so
1 kasika alkoholni sirce
2 kafeni filgjani zejtin
Postupak:
Stavim brashno u veliku posudu (jer testo raste dosta), na strane rastvorim kocka kvasec (ja ne znam da radim sa suvim, al ko zna slobodno, majka mi je radila i sa takav i sa takav isto je ) sa mlakom vodu i stavim malo shecera i brasno i stavim na stranu da nadogje. Mleko stavim da se ugree tolko puno da kad se proba sa prstom da zazize, maltene vrelo.
Dok se melko i kvasac spremaju stavljam shecek i so u brasno i mesham sa suvom kasikom, onda stavim sirceta i zejtin.
Za zejtin koristim kafene soljice, one sta se sad koriste ne oni manji st su bile ranije, tako da i testo je puno masno i lakshe se radi.
Kad se kvasac i mleko gotovi, stavim kvasac pa onda i mleko i zamesim sve. Osetis na rukom ako je dosta moze i da ti ostane 20-30ml mleko i ne mora da se stavi celo da ne bude premeko i prevodeno za da se radi.
Kisne se dva puta.
Kad je i drugi put naraslo rasmesim i delim na dva dela, i svaki delim na 18 delova.
Pravim loptice i krenem da ih sukam jednom po jednom. Razvlacim po skoro 20cm a moze i veci po duzini i na kraj praavim zareze na gorni deo zbog izgled, ai ne mora. Rasecem dole i odna rolam. Stavljam u pleku i to sve na razmah da bi posle svaka kifla bila slagja od slagj kako za ukus tako i za izgled. Kad to zavrshim stavljam da se odmori neki 20 min. Kad su gotovi premem sa jajom i stavim susam.
Pecem ih na 200* oko 15-20 min, dok ne dobiju lepu boju.
Isto ponovim i sa drugi deo testa. i dok se jedan pece, dr i odma i isto.
Nek je vam na zdravje!!!
PS. Ako imat neko pitanje slobodno mi pishite 😊
Comments
Post a Comment